dilluns, 28 d’abril del 2014

escalfant els motors de la campanya forestal

Be, avui és d'aquells dies en que fins a última hora no m'he posat davant l'ordinador i m'he posat a escriure sense tenir gaire clar el que acabaria dient. Porto tota la setmana pensant en que no volia escriure sobre les reivindicacions, i no ho faré. Tampoc volia parlar d'algunes coses extranyes i que no em quadren amb alguna gent del parc del meu poble. Però com que s'apropa la campanya forestal i aviat ens trobarem als incendis forestals d'arreu del pais, doncs tiraré per aquí i a veure què passa.

Reconec que la situació entre professionals i voluntaris s'ha enrarit els últims anys. De fet els dos posts més llegits d'aquest bloc son: Qui necessita dels Bombers Voluntaris? i Caram la Campanya Forestal de 2012! ambdós amb referència al treball conjunt dels dos col·lectius.
I si, crec just parlar "d'ambdós" col·lectius, tot i que penso que és una llàstima i fins i tot un error aquesta dicotomia que alguns volen posar en els dos extrems d'una taula. Per una part els bombers professionals, per uns els culpables de molts abusos, inútils i passotes, per altres els qui realment estan sempre davant dels serveis, donant el millor de si mateixos i alhora amb una de les millors formacions i experiència de la panínsula... per altra part hi ha els bombers voluntaris, que per uns son nens (i no tant nens) que juguen a fer de bomber i que van i tornen a casa quan els dona la gana... i per altres son l'element imprescindible per tirar endavant aquesta casa de bojos.

Si. Actualment si parles amb els bombers professionals et trobes sovint comentaris dolents respecte als bombers voluntaris i si parles amb els bombers voluntaris et trobes pràcticament les mateixes raons en contra dels bombers professionals.
Des de fa un parell d'anys quan ens ajunten camions dels dos colectius... comencen a parèixer problemes. Mirades amenaçadores, alguns crits, força malentesos... Fa alguns anys estant encara al parc de Mollerussa un cop em van treure una ma per la finestra ensenyant-me el dit del mig, en una mena de competició entre els dos camions per qui arribava abans al servei i en una carretera de corves... en els últims dos anys he vist com un camió s'allunyava de la resta, es feien fotos i les penjaven a les xarxes com si fossin els únics que hi eren. He vist escridaçades entre uns i altres, he vist gent de braços creuats al peu del camió emprenyats perquè un altre els havia fotut alguna escridassada, també hi ha qui (i crec que no era una gracieta) em negava alguna conversa banal amb l'excusa que jo escrivia malament dels bombers voluntaris, ... i així un grapat de situacions que cada cop ens hi trobem més sobint.
Algú ens ha volgut separar, i ho ha aconseguit. El que no ha previst és que als incendis ens trobem, i la campany forestal de 2014 està a punt de començar. I allí ens trobarem. I una de dos, o intentem no barallar-nos (difícil) o comencen a posar les agrupacions de camions per col·lectius... i qui avisa no és traïdor.
aviat pujaran les temperatures

la humitat i la disponibilitat del combustible començarà a canviar
La campanya, com deia, està a punt de començar, i fins ara el que sabem és que durant l'hivern ha plogut irregularment, però hi ha moltes zones amb poca acumulació hídrica. Incendis per ara no n'hi ha hagut, però ja vindran, a València i a les Balears ja n'han tingut, i no son per una qüestió política, son per la sequera acumulada i pel vent. I de sequera i vent a Catalunya també n'hem tingut. Ara a més s'hi suma la mala relació, acumulada també, entre bombers voluntaris i bombers professionals.
Com acabara tot? Depèn. No dependrà de si hi ha 5 o 25 helicòpters, ni de si hi ha 100 o 150 auxiliars forestals. Tot dependrà de la pluja, dels dies de vent, de la calor i sobretot de nosaltres mateixos, de si som persones o som idiotes.

2 comentaris:

Petrus ha dit...

Encantat de trobar aquest bloc. Sóc voluntari del Parc de Begues i m'encantaria seguir la teva bitàcora. Una abraçada des de Begues!

Anònim ha dit...

Suposo que les realitats a cada part del païs son diferents, a la Nord per exemple, s'han arribat a reunir 14 vehicles de bombers a 1.5kms d'un parc de voluntaris i am 3 parcs voluntaris a menys de 15 kms i No n'han activat cap, s'ha preferit desprotegir ciutats grans i parcs amb furgó, escala... per reunir aquets 14 vehicles de professionals. Aquí abaix el pique va entre BBVV i Técnics o Deltas, digali com vulguis. Hi han parcs de BBVV que han pasat de 700 serveis a 300 i alguns de 500 a 200. Sempre hi ha algún profesional que pixa fora de test amb les reivindicacions, un dia en un servei al nostre poble un bomber profesional del parc veí ems va dir textualment " que foteu un dia 31 de desembre sortint a un servei? No veieu que estem intentant demostrar colapse estructural..." evidentment ningú va caure en la provocació i tothom va seguir a la seva. Esta clar que estem condemmats a entendrens i de seguir així algún servei acabara malament...

Jordi