dimarts, 22 d’abril del 2014

la culpa no és dels pobrebombers

 
La culpa no és dels pobrebombers, no, no senyor!
No estic disposat a assumir una culpa que no es meva. Les arques de la Generalitat estan buides, però això no és culpa ni dels bombers, ni de la majoria del personal sanitari o educatiu.

Ningú diu que tots haguéssim estat sants. Tots coneixem casos de bandarres que li han posat molt de morro, però això dins d'uns pressupostos hipermilionaris son un petit percentatge del total de les despeses i el malbaratament de recursos.
Es poden entendre moltes de les retallades per tal de gestionar eficientment els pocs diners disponibles, però mai entendré com la culpa ens l'endossen als treballadors enlloc de donar-la als gestors. Si, als gestors. Aquells que dediquen les grans partides pressupostaries a comprar camions de grans marques, o d'altres sense assegurar-se que aquells camions han estat dissenyats i dimensionats a les necessitats reals dels que hi van dins, no dels que pinten quatre ratlles amb l'autocad. Tampoc és culpa dels que habitem els parcs de bombers, alguns fets fa un grapat d'anys i que necessitaven una posada al dia, però una posada al dia no vol dir fer obres faraòniques o parcs que potser seran molt bonics però que a l'hora de la veritat en poc temps comencen a sortir molts dels seus defectes constructius. Tampoc és culpa meva ni dels meus companys que els programes informàtics calgui renovar-los, posar-los a punt o que els equips de protecció (jaquetes i cascs) s'hagin de canviar per uns de més segurs, menys pesants i sobretot perquè molts dels que encara tenim estan desgastats (i evidentment és part de la nostra seguretat).
Tampoc és culpa meva les concessions i contractes milionaris als nous programes, jaquetes i tot els seu manteniment... tot això va restant diners disponibles a sous, renovació del vestuari, manteniments d'infraestructura i també al combustible dels camions (que de moment podem anar omplint el dipòsit dels camions), també resta diners per contractar personal de reforç per l'estiu, helicòpters (de dubtosa eficàcia sobretot en el nombre)...
Quan falta gent no és per culpa meva, ni d'indisposicions, ni de baixes, ni de tonteries, la manca de personal és perquè falta gent als parcs!  i com a regal ara son capaços d'enviar-te de guàrdia a 150km per anar a cobrir els mínims d'un parc.

I com tothom tenim dret a fer les festes i a complir l'horari que tenim estipulat, però ara sembla que també sigui culpa nostra que les hores laborals que hem de fer siguin 1688, aquests gestors ens volen endossar més de 100 hores addicionals. Evidentment les volen pagar, però a un preu ridícul. Ep que sigui ridícul no vol dir que no hi hagi gent que cobra menys per altres feines, o simplement que no cobra. Però no tothom pot fer de bomber, i a més és una professió de risc. Per molt que passem algunes hores sense assistir a serveis, no treu que quan anem a un incendi sigui una tasca complicada tant per la seva perillositat com per la coordinació dels diferents membres que hi son.
Per això estic bastant més que emprenyat. No entra al meu cap com algú és capaç de parlar malament dels bombers. Algun periodista i algun polític hauria d'entrar a un incendi d'habitatge amb nosaltres, també haurien de veure un accident de veritat i ajudar-nos en el que hi fem, o estar amb nosaltres amb la motxilla a l'esquena i tirant línia a foc forestal, i es donarien conte que nosaltres anem als llocs on tothom fuig o no vol estar. Un accident no és una situació gens agradable, el que passa és que si fas la feina ben feta al pujar al camió tens un somriure a la cara, tot i haver viscut una gran desgràcia, perquè ets conscient que has aplicat el que millor sabies fer i, tot i la desgràcia, a cop curt ja no anirà a pitjor.

Sense plantejar quin és el futur del Cos de Bombers ni quin ha d'acabar sent el model a seguir o, perquè no, crear un de nou, cal que ens plantegem si volem un cos de bombers eficient o volem simplement un grup de gent vestida amb casc i jaqueta dalt d'un camió, perquè no és el mateix. No, no ho és. Tots podem entrar al youtube i buscar paraules com "incendi", "foc" o "bomber" i en l'idioma que vulgueu. Veureu que alguns serveis de bombers son horrorosos, altres dolents, altres encara pitjors, alguns son teatrals (com molta de la parafernalia dels americans), altres son inexplicablement lents, i veureu també imatges de molts accidents que pateixen.
Plantegeu-vos que voleu... imatges com aquestes que acabeu de veure o la de serveis eficients, amb bombers formats i ben equipats... ara podeu buscar "focs d'interior", "contenedor flashover" i tot un grapat de simulacions de laboratori. Els bombers catalans estem més a prop d'aquests últims que dels primers, us ho ben asseguro. Reflexioneu.

La culpa no és dels pobrebombers. La culpa és d'alguns dirigents polítics i de la "cúria" bomberil que portem arrossegant tots aquests anys.

3 comentaris:

Unknown ha dit...

Simplement Genial, et donc tota la raò Alfons.

Qué ha passat amb el SIG? Ara el canvien per un altre?

Anònim ha dit...

Avui si que lo has brodat amb fil d'or.
Genial, Alfons!
Algu ho havia de dir!!!
Aquest posal al llibre que treuras d'aqui uns anys!!

Anònim ha dit...

Bravo...Simplemente genial.

Saludos desde Tgna. Torn D. Juanjo Soria.

No me gusta el anonimato. Desde él solo se esconden los cobardes. Ya sabes a lo que me refiero.

Salut i força company.