dilluns, 8 de febrer del 2016

EOLIA el gran fracàs

Com deia a mitjans de gener, l'EOLIA és una aplicació informàtica que permet fer de tot (fins i tot nadar, montar a caballo e ir en bicicleta), el cas però és que ja ha costat 8 milions de la primera licitació i 10 milions més de l'ampliació posterior (es pot buscar a les licitacions o preguntar-ho directament al portal de transparència de la pròpia Generalitat). El pitjor del cas no és que en prou feines encara no estigui implantat, ni que no hi hagi un calendari real d'implantació, sinó que el que ens hauria de preocupar a tots és el que va contestar el Sr. Ramon Parés a una entrevista a la radio de fa uns dies (la podeu escoltar aquí), en que deia que clar, que això ho van contractar el 2010 els del tripartit...
Aquí hi podem afegir un grapat de comentaris. I el primer que se m'acudeix és que si aquest "problema" ve del 2010, què s'ha fet des de llavors? si avui en dia des d'un ordinador es pot fer de tot (jo des del mòbil puc veure els exteriors de casa meva) perquè en 6 anys no s'ha aconseguit la implantació d'alguns mòduls d'aquest programa? (per qui no ho sàpiga, els programes es fan modulars, com si fossin mini-programes que s'alimenten els uns dels altres, així puc anar afegint parts a mesura que les desenvolupo, les necessito o les "compro").
Una de les respostes del nostre, esperem que ben aviat substituït, Director General ha estat que son els tècnics de bombers els qui demanen la quantitat i tipologia de mitjans aeris (MAER) que es necessiten per cadascuna de les campanyes forestals... així que, parlant de l'EÒLIA, se suposa que al 2008, 2009 o 2010 el tècnic de rigor, qui fos, parlaria amb la DG per tal que es fes un programari a mida per a BombersCat, i per tant que sortís a licitació. Entenc que per molt tripartit que hi pogués haver en aquell moment, o el mateix Saura (que tampoc en tenim gaire bon record) no va fer les coses a la babalà, sinó que seguint les recomanacions dels mateixos tècnics d'alt nivell de bombers es cerqués una solució informàtica a la precarietat tecnològica i de gestió de les dades de serveis, parcs, RRHH i d'altres que patia (i segueix patint) la casa.
Foto de e-noticies.es
És el meu parer, pensar que aquest tècnic o tècnics encara hi deu ser a la casa, sobretot per els tècnics d'alt nivell no han canviat (només de cadira) i per tant que el va encarregar encara en deu fer el seguiment, o potser hi ha algú altre, o potser no hi ha ningú. Però el que tinc clar, és que des de 2010 fins avui han passat 6 anys i algú deu conèixer què passa amb l'Eòlia. No concebo una resposta donant la culpa a que ho va fer un altre equip de govern, al 2010... Han passat 6 anys i no ens podem recolzar en aquestes excuses. Algú no ha fet la feina que li tocava durant aquests 6 anys, ja sigui des de bombers o els programadors.
En el cas de bombers, tant costa trobar a algú que pugui portar aquest tema amb una mica d'eficiència? i si és problema dels programadors/empresa, com és que no se li ha fet cap requeriment? (i si se li ha fet ningú n'ha dit res). Per tant ens trobem davant de dos possibles escenaris, un que des de BombersCat no s'hagi fet la feina com calia (eficiència nul·la) o que des de l'empresa no s'hagi fet allò pel qual se'ls va contractar. 

Llavors, que fem?
Això, la culpa és dels altres. Bravo, si senyor, pilotes fora. 

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Ostres noi! Tu si que saps posar el dit a la nafra. Val la pena que algú digui les veritats i no tiri sempre pilotes fora. Amb noms i cognoms sí senyor!!!

Anònim ha dit...

Només una puntualització, sense entrar a valorar el teu punt de vista, que entenc perfectament donada la situació en què us trobeu els Bombers i d'altres col·lectius al servei del ciutadà:

El contracte del projecte EÒLIA (Exp. 207/2009) es va adjudicar a l’empresa INDRA el 17 d’agost de 2010, per un import de 8.385.527,48 € (IVA inclòs del 16%), amb termini inicial de 24 mesos i un pla de finançament associat a 4 anys que, posteriorment, l’any 2011, va ser allargat fins al 30 de juny de 2019 amb un import de 10.024.529,52€ (IVA inclòs del 21%).

Potser m'equivoco, però per altres experiències, interpreto que el cost del projecte ha passat de 8 a 10 milions perquè es segueix una modalitat de renting amb dret d'adquisició i en passar el finançament de 4 a 9 anys, ha augmentat el valor total.

I la raó és que la Generalitat no té diners i les empreses han hagut de finançar els projectes informàtics, igual que ha passat amb els contractes de CPD del CTTI.


Salut