dilluns, 6 de novembre del 2017

Atacs als bombers

Segurament aquest és un dels posts més complicats d'escriure. Però ho he de fer. Primer perquè alguns m'ho heu demanat, també perquè vist el seguiment dels últims posts on el seguidors d'unpobrebomber no esteu per qüestions tècniques, ni forestals, ni de saber sobre els serveis. Aquests dies tots d'una manera o una altra estem seguint l'evolució política d'aquest país.

El problema és que mai m'havia platejat fer comentaris polítics (*) en aquest bloc i sempre he intentat ser neutral. Bé, segurament vaig trencar aquesta norma fa algunes setmanes quan vaig parlar de les mobilitzacions de molts companys primer al Museu d'Història de Catalunya i després a la manifestació de Lleida del 3 d'octubre. El que passa és que aquells dies jo ho veia des de la barrera. com a bomber que està de baixa i veu als seus companys implicar-se en la defensa de les institucions del seu país. I és aquí on m'agafo avui per escriure el post.
Mai us he confessat el meu color polític, mai us he dit a qui he votat en cap de les moltes vegades que he anat a votar en el 30 anys que fa que tinc dret a vot, i així ho seguiré fent. Però defensar la integritat de BOMBERS no té color, ni n'hauria de tenir, però pel que sembla no tothom ho veu així.
Des de fa algunes setmanes que podem veure diferents imatges on es veu camions de bombers tocant la sirena a la mateixa hora que les cassolades, concentracions i altres actes de la societat civil d'aquest país en defensa de les seves institucions o rebutjant actes violents contra la gent. Si, segur que tocar la sirena després dels atemptats de Barcelona i Cambrils li agrada a tothom i ningú diu res. Però quan el que es rebutja és la violència exercida per una policia, a alguns això ja no els agrada tant. També hem pogut veure a bombers, identificant-se com a tals (igual que advocats, metges, professors, etc...) a les manifestacions, però no com a manifestants sinó fent de protecció entre uns i altres.

A alguns se'ls oblida que al Govern Civil de Barcelona els bombers van aturar a la massa de gent que venia enutjada i van intentar calmar els ànims fins que la gent tornés a casa. Alguns només recorden com es van posar entre la policia estatal i la gent que volia votar. Al poble on visc també hi eren. No van fer cap manifestació ni acció en favor de la gent que votava ni tampoc en contra. Simplement quan hi van ser estaven a la expectativa per si passava alguna cosa. De fet poques vegades havia vist tanta gent concentrada, excepte per la cavalcada de Reis i en aquella ocasió també hi ha el camió acompanyant la comitiva i no només això sinó que els bombers també tiren caramels. Després ningú els increpa per això.
I d'increpar és del que us vull parlar avui. Ho haveu vist? Però ho haveu vist? Per dues vegades els vehicles de bombers, anant a un servei, han hagut de parar i recular. Un grup de manifestants els ha increpat i si algú no els hagués aturat segurament haguessin colpejat el vehicle i als ocupants. Un disbarat. I el més greu però, és que en alguns parcs (pocs) han aparegut papers d'amenaça.

La gent no sap el que fa? La llei, que tant es defensa aquests dies en favor o en contra d'uns i altres, no és capaç d'actuar en aquests casos? Ningú recorda que un bomber quan està de servei és un agent de l'autoritat? Si algú impedeix que una dotació de bombers faci la feina per la qual l'han designat està incorrent en un delicte contra l'auxili a les persones (pel qual hem estat activats), contra l'autoritat (ens estan agredint verbal i físicament) i també és un atac als serveis públics (ja que impedeixen la nostra tasca). Per tant tota aquesta gent està actuant de forma molt greu en contra de la llei i els drets de la gent i els seus serveis d'emergència.
El papers son reals
Per sort fins ara no hi ha hagut cap incident greu, però el dia que tinguem problemes en un incendi d'habitatge, en un accident de trànsit o en un rescat urgent ja serà massa tard per actuar.

Es pot estar a favor o en contra que els bombers (com a individus) ajudem a la gent i a les institucions (tant d'un color com de l'altra) però molts pensem que cal defensar a les nostres institucions per la via que toca, parlant i sortint al carrer, al costat de la gent. I això no ha d'impedir que un vehicle de bombers vagi a un servei urgent.


(*) Tinc memòria de peix. Algú m'ha recordat que al 2012 vaig escriure "l'estelada de bombers.